نقشه جامع علمي كشاورزي
 
بر اساس سند چشم انداز جمهوري اسلامي ايران در افق 1404ه‍. ش، ايران كشوري خواهد بود، توسعه يافته، در جايگاه اول اقتصادي، علمي و فناوري در سطح منطقه ي آسياي جنوب غربي و نيز برخوردار از دانش پيشرفته، توانا در توليد علم و فناوري و متكي بر سهم برتر منابع انساني. از مهمترين جلوه هاي ايران 1404 مي توان، به  سلامت؛ رفاه؛ امنيت غذايي و محيط زيست مطلوب، اشاره نمود.
 دستيابي به چنين جايگاه والا و مطلوبي تنها زماني ممكن مي گردد كه تمامي بخش هاي نظام در مسيري مشخص و هماهنگ با يكديگر و با توجه به  الزامات اين سند در جهت دستيابي به اهداف كلان چشم انداز جمهوري اسلامي ايران، حركت نمايند.
 خوشبختانه با تاكيدات مقام معظم رهبري و تلاش مسئولين و انديشمندان كشور، "نقشه جامع علمي كشور" تدوين و توسط رياست محترم جمهور، ابلاغ گرديده است. اين نقشه به عنوان مجموعه اي جامع، هماهنگ و پويا از مباني، اهداف، سياست ها، ساختارها و الزامات برنامه ريزي تحول راهبردي علم، فناوري و نوآوري مبتني بر ارزشهاي اسلامي و آينده نگر براي دستيابي به اهداف چشم انداز بيست ساله كشور، تدوين گرديده است تا به وسيله آن، مسير حركت و چگونگي پيمودن راه و نحوه مشاركت هر يك از اركان اجرايي كشور براي تحقق اين اهداف، مشخص گردد.
 بديهي است، ساختار و محتواي نقشه جامع علمي كشور در برگيرنده جهت گيري ها ، سياست ها ، الزامات كلي و عمومي براي تحول علم و فناوري و نوآوري در همه بخش هاي اقتصادي،اجتماعي و فرهنگي كشور مي باشد و شايد فرصت كافي و يا ضرورت چنداني براي تشريح دقيق تر اهداف، راهبردها و سياست هاي مورد نياز تك تك بخش هاي مهم اقتصادي كشور، از جمله بخش بسيار مهم، محوري و راهبردي "كشاورزي" در اين سند وجود نداشته است.
 لذا، هم زمان با تدوين نقشه جامع علمي كشور، به ويژه در دو سال اخير، اين سوال مهم و كليدي در ذهن مديران , سياست گزاران و پژوهشگران عرصه علم و فناوري كشاورزي، وجود داشته است كه جايگاه اين عرصه در سند نقشه جامع علمي كشور و رويكرد و نحوه تعاملات آن با ساير عرصه هاي علم و فناوري و در چارچوب اين سند كلان، چگونه خواهد بود؟
  به منظور پاسخ گويي به اين پرسش اساسي و عمل به تكاليف و الزامات مندرج در سند چشم‌انداز نظام جمهوري اسلامي ايران و نقشه جامع علمي كشور و همچنين كمك و مشاركت در تكميل لايه هاي تخصصي تر نقشه جامع علمي كشور و نيز با توجه به ويژگي ها و جايگاه محوري بخش كشاورزي در اقتصاد كلان، تامين امنيت غذايي، سلامت ، حفظ محيط زيست و توسعه پايدار كشور و ضرورت پاسخگويي به ماموريت هاي اساسي اين بخش از طريق رويكرد دانش مدار، وزارت جهاد كشاورزي بر آن گرديد، به عنوان متولي توسعه بخش كشاورزي با محوريت نهاد علمي آن يعني "سازمان تحقيقات، آموزش و ترويج كشاورزي" و با كمك خرد جمعي صاحب نظران و انديش مندان عرصه علم و فناوري و اجرایی كشاورزي، مبادرت به تدوين نقشه جامع علمي بخش كشاورزي نمايد.
 در اين راستا، با تشكيل سازمان كار "طرح تدوين نقشه جامع علمي كشور" در این سازمان  و تحت هدايت و نظارت شوراي راهبري بخش كشاورزي كه با رياست وزير محترم جهاد كشاورزي و عضويت روسای كميسيون آب،كشاورزي و منابع طبیعی و همچنين كميسيون آموزش و تحقیقات مجلس شوراي اسلامي، نمايندگان دانشكده هاي كشاورزي و منابع طبيعي، معاونين وزارت جهاد كشاورزي، سازمان نظام مهندسی كشاورزي و مجمع ملی خبرگان بخش كشاورزي و ساير ذي ربطان بخش، تشكيل گرديد، مراحل تدوين اين سند، آغاز شد. در طراحي نقشه جامع علمي بخش كشاورزي، از ده ها سند فرادستي و هزاران صفحه اسناد و مدارك و مطالعات پژوهشي موجود استفاده شد و با تشكيل كارگروه ها و كميته هاي كارشناسي و تخصصي متعدد، ضمن جمع آوري ديدگاه هاي ذي ربطان و كارشناسان و مطالعه و بررسي اسناد مذكور، نسبت به استخراج و تلفيق محورهاي كليدي، با توجه به روند تحولات آتي علم و فناوري كشاورزي، نظام ملی نوآوري كشاورزي، اقدام گرديده است.
 

6.1.15.0
گروه دورانV6.1.15.0